Over het autonome werk:

Tijdens haar opleiding was Marja gefascineerd door de houdingen, mimiek en gebaren van mensen. Dat was dan ook haar favoriete onderwerp: op steeds meer schildersdoeken verschenen mensen. Mensen die gebarentaal gebruiken, mensen met een bijzonder uiterlijk, eenzame mensen, vrolijke, mensen. Oude en jonge mensen. En nog steeds zijn die mensen mijn ‘onderwerp' wanneer zij schilderijen op doek maakt. Het zijn geen portretten. 'Ik kijk, en kijk nog eens, vooral naar wat er achter de uiterlijke verschijning schuilgaat. Houding, blik, gedrag, gebaar, omgeving vervorm ik of vergroot ik uit.  Ik wil met mijn schilderijen nieuwsgierig maken: wie zijn die mensen, wat hebben ze met elkaar, wat zijn ze eigenlijk aan het doen, wat willen ze zeggen?' Hoe ongemakkelijk de schilderijen soms ook zijn, het werk prikkelt en daagt uit tot spelen met de eeuwige en lastige vraag: “Wat is illusie en wat is werkelijkheid?”

 

Opdrachten

In opdracht maakt Marja wandschilderingen en portretten. De wandschilderingen en portretten ontstaan na samenspraak tussen de opdrachtgever en de kunstenaar. De wandschilderingen hebben onderwerpen die dicht bij de opdrachtgever staan. Formaat, kleuren en compositie worden indien gewenst aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. In de portretten vangt Marja het karakter van de geportretteerde en gaat daartoe vooraf altijd met de geportretteerde in gesprek.

 

Docentschappen

 

Naast haar eigen schilderwerk werk geeft Marja les aan kleine groepen in haar atelier. Deze lessen zijn een vorm van coachen: ontdekken van de mogelijkheden en interesses van de cursisten en dat uitbouwen tot een eigen stijl. Op die manier ontstaan er juweeltjes van kunstwerken en worden de cursisten zich steeds meer bewust van hun beeldende kwaliteiten. Ontdekken van die kwaliteiten is een zeer plezierige ervaring.

Ook is zij eerstegraads docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis, aan het Rijnland Lyceum in Oegstgeest

 

Workshops voor bedrijven en particulieren

Een stel ezels, potten verf en kwasten zijn genoeg om u en uw medewerkers onvergetelijke uren te bezorgen waarin u kwaliteiten als kunstenaar in spé leert kennen; waarin u uw collega beter en vooral anders leert kennen. Waarin u zonder zorgen met kleur aan de slag gaat en het eindproduct een prachtig schilderij is. U zult verbaasd staan over het resultaat: heb IK dat gemaakt? Hebben WIJ dat gemaakt? Kunstenaar worden we niet allemaal, maar plezier beleven aan schilderen kunnen wel allemaal.

Bovendien krijgt u inzicht in hoe de medewerkers over waarden als klantgerichtheid, professionaliteit en innovatie denken. Medewerkers worden op unieke wijze gevraagd te denken over de waarden van hun bedrijf waardoor deze waarden meer gaanleven en beter geborgd worden. De schilderijen kunnen in het bedrijf opgehangen worden, waardoor de waarden veel meer gaan leven.

 

Voor personeelsfeesten, uitjes met vriendinnen of vrienden organiseert Marja workshops schilderen op locatie of in eigen atelier. De grootte van de groepen varieert van 5 tot 50 personen, het materiaal is acrylverf op doek, het onderwerp en het formaat worden in overleg vastgesteld. De duur varieert van anderhalf uur tot twee dagdelen. Maar het belangrijkste: we maken er een geweldige en creatieve dag van met als eindresultaat iets om trots op te zijn.